6 Ağustos 2011 Cumartesi

BANA ARKADAŞINI SÖYLE SANA KİM OLDUĞUNU SÖYLEYEYİM

Hiçbir anne ve baba, ben çocuğumun arkadaş çevresine asla karışmam demez. Aksine isterler ki bizim istediğimiz kişilerle arkadaşlık yapsınlar.
Peki neden?
Genellikle çocuklarınızın farklı tarzlarına ve kişiliklerine saygı göstermeyi ihmal ediyor ve onları bir modele göre şekillendirmeye çalışıyorsunuz.
Kendinize yapılmasını istemediğiniz bir şeyi neden kendi çocuğunuz üzerinde uygulamaya çalışırsınız anlamıyorum!
Bu eğilim, en fazla çoğu ebeveynin gizli rüyalarına, popüler çocuklara sahip olma rüyasına, girdiğinde göze batar. Bazı çocuklar sessiz ve pasiftirler, bazıları aktif ve çılgın, bazıları geleneksel yaşam tarzlarını seçerler ( benim gibi ), bazıları eşsiz yaşam tarzlarını.
Söylediklerime kulak verin…
Çocuklarınızın kendi arkadaşlarını seçmelerine izin verin. ( nasıl olsa arkadaş bulabileceklerdir.)
Çocuğunuz hoşlanmadığınız bir arkadaş seçerse, bu çocuğu sık sık eve davet edin ve gösterdiğiniz sevgi ve değerin ona yararlı olmasını ümit edin.
Onaylamadığınız bir arkadaşının çocuğunuzun üzerinde olumsuz etkiler yapacağından korkuyorsanız, çocuğunuzla iyi bir ilişki kurarak olumlu etki yaratmaya odaklanabilirsiniz.
Çocuğunuz bir arkadaşıyla kavga ettiğinde onu dinleyip duygularını paylaşın fakat soruna müdahale etmekten kaçınmalısınız. Hiçbir çocuk kendi işine kimsenin karışmasını istemez. Çocuğunuzun kavga meselesini çözebileceğine inanın.
Çocuğunuzun yeterince arkadaşı olup olmadığı konusunda endişe edilecek bir durum yok. Bazıları yalnız, tek en iyi arkadaşı olsun ister. Bazıları ise büyük bir arkadaş grubunun bir parçası olmak ister.
Çocuğunuzun hiç arkadaşı da olmayabilir. Bunun için dinleme becerisi göstermeyi deneyin.
Çocuklarınızın şikâyetlerini onlara cevap bırakacak sorular şeklinde öğrenebilirsiniz. Çoğunlukla çocukların, gerçekte anlatmak istedikleri şey bir arkadaşları ile aralarındaki bir problem olduğunda, abartıp kesin çizgilerle konuşacaklardır.
Eminim!
Çocuğunuzun durumu sesli düşünmesine yardım etmek için iyi bir dinleyici olun.
Çocuklarınızın arkadaş edinmelerine, onları parka gezintiye çıkarmak gibi sosyal aktivitelere yönlendirebilirsiniz.


Çocuklarınızın, arkadaşlarınızın çocuklarından hoşlanmalarını beklemeyin veya onların arkadaşlığını istemiyorsa, beraber oynamalarında ısrar etmeyin. Onları hoşlanmadıkları ve ortak hiçbir şeyleri olmadıkları çocuklarla oynayıp sıkılmaya zorlamadan arkadaşlarınızla geçirecek zaman bulun.
Çocuklarınızın giyim tarzı ile ilgili dileklerine uyun, böylece içinde rahat hissetmedikleri giysilerinden bunalmasınlar.
Şu bir gerçek ki,
Çocuklar anne ve babalarının, onları şartsız sevdikleri, farklı olmalarına saygı duydukları ve doğru arkadaşlar seçebileceklerine güvendikleri için en iyi arkadaşlarının onlar olduğunu öğrenebilirler.
Her şeye rağmen çocuğunuz sürekli sizin onaylamadığınız arkadaşlıklar seçiyorsa, çocuğunuzla olan ilişkinizi bir gözden geçirin. Acaba çocuğunuzu, her şeyini kontrol edemeyeceğinizi size ispatlamaya yönelterek üzerinde fazla mı egemensiniz? Çocuğunuz onu kınamanızdan ve ona duyduğunuz güven eksikliğinden incinmiş hissedip, karşılık olarak sizi, onaylamadığınız arkadaşlar edinerek incitmek mi istiyor?
Her zaman söylediğim gibi kendinizden önce çocuklarınıza güvenin ve kim olduklarına saygı duyun. Arkadaş olarak seçtikleri diğer çocukları, sizin onay vermeyeceğiniz arkadaşlar olsa bile, evinize kabul edin.
Çocuklarınız sizin, arkadaşlarınıza nasıl davrandığınıza bakarak arkadaşları hakkında kararlar alıyor olabilir J.
Peki, şimdi size soruyorum...
Siz çocuklarınızın hareket etmesini istediğiniz gibi mi hareket ediyorsunuz?

SEVGİLER

1 yorum:

  1. Canım kesinlikle kattiliorum sana cocuklar bırak kardeşlerde birbirini kollamalı ben hala coconun tüm arkadaşlarını takiplerim laf aramızda ;) jelly

    YanıtlaSil