22 Temmuz 2011 Cuma

DURUMU ABARTMAYIN !!!

Aylar önce çok sevdiğim bir öğrencim, sınıfın içinde altını ıslatmıştı. Bunu benim fark ettiğimi görünce aniden ağlamaya başladı. Verdiği tepki beni şaşırtmıştı. Çünkü gösterdiği davranış korku belirtisiydi. Kendisine, sakin olmasını söyledim. Ama ağlamaya devam etti. Ona daha çok yaklaştım ve sarıldım. Sanırım bu ağlama krizinin sebebi ona kızacağımı ve tepki göstereceğimi düşünmesiydi. Onu sakinleştirerek altını ıslatmasının dünyanın sonu olmadığını anlattım.
Altını ıslatmanın birçok nedeni vardır. Altını ıslatma, çocuğun gelişmesindeki bir bozukluk, sağlık durumu, oyuna dalıp unutma gibi sebeplerin sonucu olabilir.
Herhangi dış sebeplerden de kaynaklanabilir. Pek çok ebeveyn, durmadan çocuğun başının etini yiyerek, hatırlatarak, çocuğun mesanesini kontrol etmeye çalışır.
Durun! Sakin olun!
Bunun yerine çocuğunuzla özel vakit geçirin. Sorunları çözmesi, duygularını paylaşması ve incinmiş hisleriyle baş edebilmesi için onu aile toplantılarına dâhil edin.
Ona, bir yere ait olma ve paylaşma hislerini okşayacak anlamlı işler verin.
Eğer ailenizde stres yaratabilecek, yeni bir bebeğin doğması, taşınma veya yeni bir iş gibi herhangi bir durum değişikliği olduysa ait olma ve değer duygularını tatmin etmek için çocuğunuzla fazladan vakit geçirin. Kendisini güvende hissettiğinde altını ıslatması da kesilecektir.

Çocuğunuzun yaptıklarını kontrol etmeye çalışmak yerine, kendiniz ne yapacağınıza karar verin. Yatağın döşeğini naylon bir çarşaf ile kaplayabilirsiniz. Her ne yaparsanız saygınlık ve ciddiyet içerisinde yapın.
Küçümseyerek problemi zorlaştırmak yerine, çocuğun dünyasına girmeye çalışın. Bu problem konusunda kendisini nasıl hissettiğini ve böyle bir şey yaşamanın nasıl olduğunu sorun. Yardıma ihtiyacı var mı, yoksa kendisi halletmeyi mi tercih eder öğrenin. Söylediklerini dikkatle dinleyin.
Çok erken yaşta tuvalet eğitimine başlamayın. Bu davranış bozukluklarına yol açar.
Kim ister ki arkasında sürekli ‘’ çişin var mı’’ sorusu soran birilerini J
Başlamak için, çocuğunuzun iki buçuk yaşına basmasını bekleyin. İstisna durumlar da vardır elbette. Bazı çocuklar, tuvalet eğitim, aşamalarına kendi kendilerine başlar. Benim belirtmek istediğim, zamanından erken canınızı sıkmaya başlamamanız gerektiğidir.
Davranış bozukluklarından kaçınmak için, tuvalet eğitimine zaman ayırın, daha sonra yoldan çekilin…!
Altını ıslatmanın da herkesin başına gelebilecek bir durum olduğunu çocuğunuza anlatın. Dünyada tek olmadığını bilsin J

Altını ıslatmanın gelişimsel olduğuna dair bir diğer ipucu da, çocuğunuzun uykusunun ağır olması ve gece yatağından kalkmakta zorlanmasıdır. Bu durumlarda çocuğu uyandırmayın, yatmadan önce tuvalete gidip, gitmediğini sormayın. Bunların yerine, ona, bazı insanların tuvaletini tutmayı daha uzun sürede öğrendiğini ve sizin, onun kendi yapısına göre bu problemi çözeceğine inandığınızı söyleyin…
Durumu abartmayın…
Küçük bir problemi büyütmeyin…
Yani pireyi deve yapmanın anlamı yok… J

SEVGİLER
MUTLU ÇOCUK ÖĞRENİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder